ϟProud Of You.




Male & Female Brain
Monday, 28 November 2011 | 11/28/2011 12:24:00 pm | 0Lover
Tak akan sama dengan otak wanita,kenapa?sebab lelaki nie makhluk yang pelik,bila korang merajuk diorang nampak korang "cute la bila merajuk" padahal korang rasa macam nak sumbat wedgesdalam mulut si lelaki.
Walaupun korang rasa dia tak amik kisah,tapi dia cemburu wooo,siap silap2 dia buat meeting dengan kawan-kawan jantan korang bagi warning jangan kacau korang,tapi semua tu dia tak tunjuk sebab perasan diri cool.
Sekarang nie,peranan korang,sebagai wanita pulak untuk faham isi hati seorang lelaki yang keras kepala/lembut/sensitive/ dan yang anginnya pasang surut(bukan penyakit pasang surut,mintak simpang,nak anak kembar nie.hahahah)

SUAMI / TEMAN LELAKI


1. SIBUK
Bila dia sibuk , JANGAN merengek2 minta dilayan...seboleh-bolehnya , JANGAN GANGGU waktu kerja nya...Mereka ada tanggungjawab..mereka perlu FOKUS...Its not that he's there for you 24 hours.Tapi bila dia cakap dia nak tengok muka korang,sebab rindu,layan,jangan cakap malas nak jumpa,kang dia fedup,baru tergedik-gedik cakap nak jumpa.


3. ROMANTIK
Aww..sapa yg tak suka lelaki romantik ? tak normal lah wanita itu bila tak suka lelaki romantik..hehehe..bila dia romantik, be there for him..if dekat, ajaklah dia pegi pantai..bercerita tentang masa depan..cewahh..bila berjauhan, call him and say that U MISS HIM :)
lelaki akan berasa lebih dihargai.Tak salah kalau perempuan yang bagi cokelat sekali sekala dekat lelaki or masakkan makanan untuk dia,jangan harapkan yang datang itu hanya dari lelaki.

4. PANAS BARAN
This one is danger..huhu..bila seseorang itu panas baran..jangan buang air liur untuk bertekak dengan dia..sebaliknya..save air liur anda dengan berdiam diri..
" jangan campur minyak dengan api"
faham kan..jadilah air yang menyejukkan hati orang,korang lawan pun comfirm tak kan menang,silap2 tanpa dia sedar tangan naik dekat pipi,ingat,marah tu sifat syaitan,lagi dia suka kalau korang bergaduh.


5. PENAT
For those yang bergelar isteri..bila suami penat..rajin2kan tangan utk urut badan suami..let him relax..jangan pulak bila dia penat balik kerja..korang membebel,jangan pulak sambil mengurut tu korang membebel sekali.

" Abg, bil rumah kita tak bayar lagi"
" Abg, tadi jiran sebelah buat gate baru"
"Abg, malam ni kita makan luar keyh,,malas nak masak"
yang tak kawin lagi jangan gedik pulak nak mengurut,hahaha

6. PENTINGKAN DIRI SENDIRI
Lelaki pentingkan diri sendiri bersebab,sebab utama ialah bila dia rasa tercabar dan dia rasa tak selamat dengan persekitaran,pernah dengar phrase "man on your own",memang kita harus ada sifat pentingkan diri sendiri sebelum orang lain,nak tahu kenapa?ok amik nie,kenapa dalam flight,if korang biasa naik,akan ada satu manual keselamatan yang berbunyi :
"Bila mask oxygen keluar,sila pakaikan untuk diri anda dulu sebelum pakaikan untuk bayi anda"
Lebih kurang macam tu,dengar macam gila selfish,kenapa tak nak pakaikan dekat bayi dulu?kan budak kecik tu,cuba fikir,kalau korang bagi pakai dekat bayi and at the same time korang yang lemas takde oxygen,then who gonna save the baby later?Sebab tu manual suruh kita pentingkan diri,selamatkan diri kita untuk selamatkan orang lain.

7. MENGONGKONG


" yang, abg tak nak sayang buat macam ni"
"yang, jangan keluar rumah hari ni "


OH NO...itu mengongkong namanya.
apa nak buat , same as above..berterus-terang lah yg dia sedang over-react.
Everything should be fine if kita luahkan apa yg terpendam dengan berhemah.
Ingat,ada sebab dia tak bagi korang buat macam tu,jangan la sampai nak keluar rumah pergi kedai pun dia tak bagi,be rasional kenapa dia tak bagi dan jangan ingat semua tu over-react,its not over react,its just being protective,tapi kadang-kadang tak kena gaya caranya.

8. BERSIKAP SELAMBA

Tarik perhatian,ada sebab kenapa dia bersikap macam tu,maybe dah bosan tengok korang tiap-tiap malam tempek bedak sejuk banyak-banyak,cun lagi hantu kak limah balik rumah,pastu tiap-tiap hari berkembam dengan kain batik hadiah perkahwinan 15 tahun lepas,cuba sekali sekala pergi shopping beli lingerine ke,jaket kulit ketat ke(pakai dalam rumah jangan pakai dekat luar,nanti ramai yang ikut balik),hahaha.

9. CURANG
Bersebab,why?cuba tanya dengan dia,kalau dia kata "I dah bosan dengan you" then korang jawab "Alhamdulillah,nasib u cakap,i memang lama nak cakap macam tu jugak,tapi takut u menangis macam perempuan nanti",angkat kaki,dan blah..tengok sapa yang nak kejar sapa nanti..hahaha

10. LURUS BENDUL/TAK KISAH
Ramai lelaki yang lurus bendul ataupun jenis yang fikir satu-satu benda at the same time,jangan pulak korang rasa benda nie satu perkara yang.
"Ini boleh bikin gua marah nie!aku cakap MACARON MACARON MACARON!bukan MACARONI!"(ini pun aku baru taw macaron tu bukan macaroni,nasib la aku aku tak kata tu sejenis tudung).
Explain to them dan terangkan,sebab kadang-kadang korang pun tak perasan yang korang punya lurus bendul lagi menyakitkan,tapi relax jer dia layan.
So jangan ingat lelaki ni susah untuk dibaca,senang dan mudah,hanya tanya dan korang dah tahu apa yg dia mahu,beza otak lelaki dan perempuan,perempuan 9 nafsu dan 1 akal tetapi lelaki 1 nafsu 9 akal.
Banyak akai(nakal) tapi tetap sayang pada yang satu..

Kalau rasa nak faham otak lelaki dan wanita,luangkan 10 minit untuk 10 tahun korang nanti.




Older Post Newer Post